vineri, 26 iulie 2013

Acul de siguranţă ...ori fermoarul ?


       Înca de pe vremea grecilor antici au fost inventate nişte accesorii vestimentare cu care se prindeau ţulicurile pe umeri ori pe şolduri ca să nu se trezească preopinenţii cu mă-nţelegi-ul descoperit.Cu fibule cu ace de diferite forme şi dimensiuni , cu ace de siguranţă mai apoi, confecţionate din cupru , alamă , argint ori aur , în funcţie de buzunarul fiecăruia ... În zilele noastre sistemele de siguranţă au devenit mai sofisticate şi mult mai uşor de acţionat ori de purtat . Fermoarele şi prinderile cu arici şi scai sunt binecunoscute. Este perfect atunci când te poţi baza pe o siguranţă sigură. Încet, încet dar sigur oamenii au inventat sisteme de siguranţă care să-i scutească de emoţii . De la siguranţa casei , curţii , grădinii , caleştii ori Merţanului , siguranţa a crescut în siguranţă şi omul a devenit mai sigur pe acţiunile şi pe viitorul lui . 
     Era o vreme când statul reprezenta ceva sfânt pentru mine şi eu credeam că " statul suntem chiar noi " . Siguranţa statului era şi ea apărată de o instituţie care în mintea mea mă apăra implicit şi pe mine . Cu timpul mi-am dat seama că de fapt statul este format din nişte instituţii care apără interesele celor ajunşi vremelnic la putere. Şi când vorbesc despre siguranţa statului trebuie să mă obişnuiesc cu ideea că nu este vorba şi de siguranţa mea ori a ta ori a altcuiva ci numai de siguranţa celor ajunşi pentru o perioadă la putere. Perioadă limitată care poate să tindă către limite mai largi, prin bunăvoinţa ori prostia alegătorului universal .
   Pe vremuri , până acum aproape un sfert de veac siguranţa statului avea o direcţie care se ocupa de cercetări penale . Cum fluiera unul în biserică era chemat acolo discret şi lămurit să nu mai facă prostioare în altar . Dacă nu-şi revenea repejor pe făgaşul indicat de partidul unic , era săltat binişor , dus la casa de meditaţie şi ajutat să-şi revină la sentimente mai bune faţă de ocârmuirea atât de înţeleaptă. Fripte rău la schimbarea regimului, serviciile care acum se ocupă de fermoare şi ace de siguranţă pentru stat , adicătelea pentru cei ajunşi vremelnic la putere prin voinţa alegătorului universal , au avut grijă să aibă ca atribuţii numai oferirea de informaţii celor îndreptăţiţi să ia măsuri pentru îndreptarea lucrurilor către ce ?  Către interesul meu ori al tău ori al tuturor ? Nu . Către interesul statului. Care stat ...n-o mai iau de la capăt că am văzut care-i definiţia lui ...nu ? Cu informaţiile acelea ...nu au decât să se spele pe cap cei de la putere. Nu se iau nici un fel de măsuri ? E treaba lor !  Răspunderea este a aleşilor. Ei centrează , ei dau cu capul . Dacă vor. Dacă nu ...NU ! 
    Cum orice minune , la noi se-mpute după trei zile, echipa de Distragere Natională a Atenţiei este în slujba puternicilor zilei şi mai trage câte-o fuzantă atunci când presimte că puterea-i în pericol ...Şi uite-aşa din drum pe stâlp , pe stâlp pe bec , pe filament ...Jan frizerul o iubea pe Jana croitoreasa de-ţi era mai mare dragul să-i priveşti ! Când Jan îşi trăgea fermoarul de la nădragi , Jana credea că-i vorba de un cântec de greieraş şi mintea i-o lua pe arătură , mulţumită că cocoşelul ei e-n siguranţă.
        

6 comentarii:

 1. Radule, din păcate niciodată statul nu a fost "noi". Siguranţa statului nu a însemnat siguranţa noastră - NICIODATĂ. "Cei tari se îngrădiră în cercul lor de legi" - parcă aşa zicea poetul.

  RăspundețiȘtergere
 2. Bietul Eminescu ! Să fi ştiut el atunci că vorbele lui aveau să fie adevărate şi peste mai bine de-un secol....

  RăspundețiȘtergere
 3. Interesul statuli diferă mult de interesul individual..
  Şi da, nu putem să nu-i dăm dreptate poetului...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Până o să ajungem şi noi la acel grad de civilizaţie în care statul cu instituţiile lui să fie în slujba individului ...o să mai treacă ceva apă pe Milcov ...de n-o fi secat de tot, Elena ! :) ))))

   Ștergere
 4. Fain pamflet.
  Dacă Jean e patriot şi foloseşte fermoarele româneşti cocoşelul lui a-ncurcat-o, căci este în excesivă siguranţă... După cum se ştie fermoarele sunt de două feluri: de te pişi pe ele şi de te pişi pe tine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Doamne, oricat de voalat am deschide si inchide fermoarul sigur nu-i decat ca " nimic nu-i sigur " . Si asta-i cheia succesului in viata. Si cheia fericirii vesnice .:) )))))

   Ștergere