joi, 22 august 2013

Pensiuni turistice ...

         Înainte de alegeri ni se face capul mare cu fel de fel de promisiuni . Printre ele îmi amintesc de cele legate de dezvoltarea infrastructurii şi de sprijinirea turismului . Din când în când dau o raită pe la mânăstirile din Moldova , pe la munte - în zona Bran şi-mi încarc bateriile pentru o bună bucată de vreme .  Nu-mi place să merg mereu la aceeaşi pensiune . Schimb gazdele de la un sezon la altul ca să nu mă umplu de monotonie . Fug de asta ca de foc . O vorbă spune că dacă-ţi schimbi locul îţi schimbi norocul . Anul acesta , la Agapia , am tras la o pensiune la care mai fusesem cazaţi în urmă cu cinci ani . Aceeaşi pereche cam de vârsta noastră ne-a primit bucuroasă , cu porţile larg deschise -semnul local că sunt locuri de cazare disponibile în acea pensiune . Totul curat , la prima vedere pare OK . Ne descărcăm bagajele şi mergem în bucătărie , chitiţi să ne facem o salată . Înainte de toate trebuie asigurat "ramazanul" că pe urmă om mai vedea ce-om face. Frigiderul - dragă Doamne pus la dispoziţia turiştilor era plin ochi cu alimentele gazdelor. Bateria de la chiuvetă cam stă să plece la o manevră mai forţoasă şi mai neglijentă... La baie constat că toaleta , ca şi în urmă cu cinci ani bâţâie şi-ţi dă o stare de imponderabilitate maximă . În camere , aceleaşi lenjerii creponate care o ajută pe coana mare-gazdă să nu mai trebuiască a le călca. Pe mine mă irită genul ăsta de cârpă . Televizorul - unul vechi de peste zece ani , prăfuit şi zgomotos - cu un pârâit de nu puteai auzi ce zice Esca-Pesca la ştiri. N-am avut de făcut altceva decât să spălăm putina cât mai repede şi să ne căutăm altă gazdă .  Înţeleg că "pensionarii" din zonă umblă capii după clienţi chiar şi în sezon , stau ciopor în preajma intrării în mânăstire cu ofertele pe buze . Deh , este criză . Dar ...dacă te ocupi de chestia asta, mulgi, dar te mai uiţi şi-n ochii turistului nu numai la portofelul lui ...nu ?
    Dacă vii pe Valea Prahovei şi o faci la stânga spre Râşnov , înainte de intrarea în Predeal, constaţi că şoseaua este impecabilă până te "înţepi " în cea care face legătura între Braşov şi Piteşti . Faci la stânga către pasul Rucăr -Bran şi constaţi ca şi acum un an , ca şi acum zece ani , că pe-aici a fost bombardament. Gropi cârpite de nişte cârpaci , nu de meseriaşi , desigur . Banii mei, cei pe care-i dau pentru taxa de drum nu se regăsesc la CNADNR-ul local. Şi asta într-o zonă în care ar trebui să se circule ca pe o autostradă din vest.  Oare de ce se perpetuează aceeaşi stare de ani de zile ? Dacă m-aş pune în pielea unor străini veniţi pentru prima dată pe aceste meleaguri aş fi într-o mare dilemă: " ...frumoasă ţară...păcat că nu este bine gospodărită ! " Dacă aş fi un trepăduş politruc prin Consilul local Braşov ...m-aş face luntre şi punte şi aş face în aşa fel încât să torn în zona aceea un covor asfaltic bun de tot  .Dacă aş fi ! 
   În Predeluţ am găsit o pensiune condusă admirabil de un bucureştean de-al meu . Domnul Mircea are stil . O curăţenie impecabilă , nimic lăsat la voia întâmplării , turism făcut cu respect pentru clienţi . Nu pot să nu pun nişte poze şi aici.Chiar merită ! 
                                             

6 comentarii:

 1. Este ca o parada ...numai ca trebuie abordata ca o prada ! Fiecare zi trebuie sa fie cat mai suculenta !

  RăspundețiȘtergere
 2. Chiar frumoasă pensiune.Nu o voi ocoli, dacă ajung pe acolo...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Va fi o experienta unica , Elena ! Gazda este de o curatenie si o buna cuviinta cum rar intalnesti pe la noi .

   Ștergere
 3. Ahaa, te cunosc de undeva!... :)))
  Merci de pont, Radu, chiar n-am mai fost de mult prin zona Moeciu-Bran. Nu ca nu mi-ar placea, dar probabilitatea de a pati ce-ai patit tu la Agapia e destul de mare acolo.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Scuze pentru intarzierea in raspuns, Dan ! Daca nimeresti la Pensiunea Felix - si asta nu e greu deloc - te vei bucura de o ambianta placuta si de o gazda care noua ne-a fost pe plac . Domnul Mircea este un tip de treaba , bun gospodar.

   Ștergere