duminică, 24 noiembrie 2013

Poziţia părintelui

   Care părinte nu şi-ar da şi sufletul ca să-şi vadă odrasla realizată , bine şi la casa ei ? 
Atunci când eşti blagoslovit de Dumnezeu şi afli că vei deveni mamă ori tată , se  schimbă dintr-o dată rostul şi bucuria vieţii. Ţi se arată dintr-o dată o altă menire a ta pe Pământ, conştientizezi cu fiecare zi ce trece că se dezvoltă în tine  un sentiment de responsabilitate faţă de fiinţa aceea care creşte în pântecul în care ai sădit-o. Pui mâna pe burtica ce creşte ca o plămadă lăsată la dospit şi vezi cum îţi răspunde de acolo , din bazinul de înot al mamei, îţi întinde o mânuţă ori un picioruş , parcă spunând: "sunt aici, mai ai un pic de răbdare , în câteva zile sosesc" . Şi vine marea zi în care puiul tău vine pe lume . Iese din bazinul de înot al mamei în bazinul de înot al lumii. Că e fată ori băiat , te bucuri. Îi pui un nume, îi hărăzeşti nişte naşi, şi îl creştinezi ca să-l ocrotescă Domnul în fiecare clipă a vieţii. Cu fiecare zi ce trece, micul bulgăre de aur din braţele tale se luminează mai mult. Se deschide ca o floare în faptul primăverii. Când va face primii paşi te vei bucura că e "pe picioarele lui ". Dar până atunci mai e ...Grăieşte , stâlceşte cuvintele, te amuzi pentru fiecare sunet pe care-l scoate. Îl înveţi o primă poezie ...căţeluş cu părul creţ ...apoi îl duci la grădiniţă şi acolo o să înveţe multe.. Vine acasă şi te întreabă şi trebuie să-i răspunzi ...Şi creierul lui ca un burete înregistrează toate informaţiile şi ca un om informat ...acţionează. Şi tu ca părinte îl indrumi pe calea pe care o găseşti potrivită pentru copilul tău. Nu-ţi face iluzii prea mari, ceea ce n-ai reuşit tu să realizezi în viaţă să nu speri că va face el cu viaţa lui. Şi asta numai pentru că are şi el propriul lui destin, propriul lui înger păzitor. Este posibil să constaţi că este mai tare ca tine. Bucură-te şi stimulează-l să meargă pe drumul ales de el. Dă-i libertate de mişcare, lasă-l să se lovească de pragul cel de sus , aşa cum te-ai lovit şi tu . Orice greşeală o să-l înveţe să nu mai greşească. Va zbura din cuibul părintesc într-o bună zi şi-ţi va fi greu , ştiu. Dar este normal să fie aşa. Ieşit în lume va reveni mereu pentru a se sfătui cu tine. În tine are încredere, tu nu l-ai minţit niciodată, la tine va regăsi mereu oaza de iubire de la care se va adăpa mereu , atunci când îi vor fi buzele arse . Vei dori să te duci mereu  spre el şi vei vedea că dacă eşti prea insistent te vei izbi ca de un zid al cetăţii lui de apărare. Ai răbdare , lasă-l să înoate singur în bazinul lumii . Va prinde puteri noi , va avea încredere în el şi va veni să-ţi mulţumească pentru libertatea pe care i-o oferi. Aminteşte-ţi că tu ai avut nevoie de aceeaşi libertate. Ai căutat-o şi ai găsit-o. 
   P.S. 
 Acum două zile am văzut "Poziţia copilului" . Impresia pe care mi-a lăsat-o a fost puternică. M-am tot întrebat de câte ori am fost tentat să  intervin în viaţa fiului meu , fără ca el să-mi ceară sprijinul, după ce a zburat din cuibul părintesc.De câte ori am avut un sentiment de frustrare că nu pot determina o altă direcţie şi finalitate pentru o acţiune a lui ? La noi , părinţii se implică mult prea mult în viaţa copiilor lor. De cele mai multe ori le facem rău prin egoismul nostru, prin neputinţa de a ne desprinde de ei , prin dorinţa exagerată de a-i ajuta atunci când ei ne imploră să-i lăsăm să mergă singuri pe drumul ales de ei ...La noi !


        

8 comentarii:

 1. ...La tine, pentru ce am citit acum, unde este butonul cu " Te Iubesc " ?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) Ma flatezi . Nu merit . Ma bucur daca simti si tu la fel ca mine, Laurentiu ! In educatie si in relatia oamenilor in general trebuie sa fie un echilibru, mai cu seama in daruirea iubirii. Uite ca unii parinti te sufoca cu ea ...si nu e bine !

   Ștergere
 2. Nu te flatez deloc, am spus exact ce am simtit dupa ce am citit randurile scrise de tine, ba meriti.

  RăspundețiȘtergere
 3. Încă nu am văzut filmul. Unde aş putea să-l văd integral..pe net?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. :) ))))) Aici, Elena !

   https://www.youtube.com/watch?v=84nKi_w9Ax8

   Ștergere
 4. eu zic ca trebuie sa ai o limita ca parinte :) si sa nu uiti ca ai fost candva si tu copil :P

  RăspundețiȘtergere
 5. Corect , Monica ! Cel mai greu lucru in viata este sa gasesti un echilibru ...:)

  RăspundețiȘtergere