joi, 18 iunie 2015

Ei și noi ...luni, 4 februarie 2013

EI şi NOI ....

     Exporturile noastre au scăzut an de an , importurile creşteau an de an prin voinţa unei clase politice pervertită , care din momentul alegerilor nu se mai uita la amărâţii din clasele de jos.Ba chiar dimpotriva , în loc să-i ajute pe oameni , să le creeze un mediu propice dezvoltării afacerilor  , ei nu-şi vedeau decăt de prosperitatea personală . În goana lor spre înavuţire rapidă au călcat bunul simţ în picioare . Importul de cereale nejustificat , importurile de legume şi fructe în detrimentul producătorilor interni , importul de vin din Europa occidentală , au descurajat producătorii interni . Îmi amintesc unele discuţii pe care le aveam cu ţăranii din Vrancea . Să vă povestesc :    - Salut Lăică ! 
    - Bună să-ţi fie inima , Radule !
    - Ce mai faci , frăţioare ?
    -  Iaca , nu tocmai bine .Nemernicii ăştia de la judeţ ne pun beţe-n roate şi nu ne putem valorifica şi noi producţia de struguri . 
    - ????
    - Păi să vezi ce nemernici pot fi : La MAT nu ne primesc strugurii pentru că au cumpărat vin la un preţ foarte mic din Italia si au umplut toate budanele cu acel vin . Suntem obligaţi să facem şi noi vin ...dar nu ne ajută nici dracu să ni-l vindem ...şi aici ...pe dealurile Pădureniului , la Cuca Măcăii cine vine să cumpere vin ...oricât ar fi el de bun ? Aş fi vrut să vând măcar atât cât să-mi plătesc oamenii care m-au ajutat la recoltat şi cât să pot trage arătura de toamnă în vie , să n-o las de izbelişte ...că-i păcat de ea sărăcuţa ...
                                                                          *
     În anul următor :

   Mitică : 

    -  Mama lor de şnapani ...şă vezi ce le-a bubuit mintea , anul ăsta :  producţia de struguri este una frumuşică , aşa cum ni se cam întâmplă  în doi ani din zece. Ei au tot interesul să le vindem lor toată recolta pe un preţ de rahat pe care-l fixează ei , fără de vreo negociere cu noi , ţăranii.  Care vrem ..facem vin ...pe care-l bem tot noi ...că de cumpărat nu ni-l cumpără nimeni . Mai vine câte-un rătăcit ...dar rar şi ăla ... că se opreşte-n Jariştea că doar  n-o fi fraier să-şi rupă arcurile maşinii până-n deal la noi . 
    - Aşaaa..şi ...????
    - Păi ce crezi că-au făcut aleşii noştri ?  Ştii că din judeţele vecine , Buzău , Bacău , Covasna , Braşov chiar , veneau oamenii cu cartofi ca să facem troc . Dădeam un kil de struguri pe două de cartofi . Veneau oamenii cu butoaie de plastic pline cu cartofi şi plecau cu ele pline cu struguri sau chiar cu must . Dar acum , în plină campanie de recoltare ,au pus ăştia , aleşii neamului , mai marii zilei , la intrarea in judeţul Vrancea dinspre Bacău , Covasna şi Buzău ...au pus poliţia să-i întoarcă din drum pe cei încărcaţi cu cartofi , ca să nu putem face şi noi un troc cu ei ... Să nu le scape nici o boabă de strugure , să ajungă totul în mâna lor , ei să vinifice şi să aibă profit . De noi , ţăranii , au uitat ! Noi putem să crăpăm de foame . Pe ei îi doare-n cot . Şi nici acolo. Asta-i ţara care nu ne mai vrea . Decât în ziua votării .  Atunci , în luna de dinainte , ne dau limbi de catifea în ureche. Au plecat tinerii satului prin cele ţări apusene , s-au tras unii pe alţii şi mai vin la un an ...la doi ...ca să-şi mai vadă părinţii , fraţii. Ori să-i îngroape . ...Mama ei de viaţă...

                                                                       *
      În anul următor:

   Costică :

  - Anul ăsta iar ne fac ăia de la judeţ să vorbim singuri prin vie , ne-o trag după cum le vine lor bine ... Ce crezi nene că ne-au făcut ? Ne-au lăsat cu ochii-n soare ca pe fraieri. Producţia noastră este una slabă . Preţul strugurilor ar fi cam de 3 lei la kilogram . Dar budanele lor sunt pline . Cu ce crezi ? Cu zama din strugurii pe care i-au cumpărat la un preţ de până-ntr-un leu de la podgorenii vasluieni , dealurile Huşiului să trăiască . Acolo recolta a fost bună în anul ăsta . Şi pe noi , nu ne-ajută aleşii noştri ...noi suntem ai nimănui ...  

                                                                      * 
                                                                   *    *
   Anul ăsta ...cum va fi ?   
Radu

4 comentarii:

Salut Radule, cica alcoolul dauneaza grav sanatati. In fiecare pauza publicitara de la posturile nationale tv suntem asaltati de acest avertisment. Eu te intreb: Despre care alcool este vorba, caci in mintea mea, acum, nu mai imi dau seama al cu o fi.

" Alcoolul dauneaza grav sanatati ". Pentru EI sau pentru Noi?

Ramai sanatos Radule.
Intr-adevar Laurentiu ! Dupa revolutie , multi au cazut in patima asta si s-au pierdut . Multi continua si se vor pierde . Eu am reusit si l-am scos din regim demult . Sper ca articolul meu nu produce nici o halucinatie nimanui . E rupt din realitatea mea . Dar ...fiecare cu realitatea lui ! Si eu iti doresc multa sanatate si sa mai pui articole frumoase precum "Mogosoaia."
Anul asta va fi la fel, Radu. Nu sunt motive sa credem ca va fi mai bun nici la oras, daramite la tara. Am circulat mult prin zona Vrancei, la Focsani am vazut niste investitii de toata frumusetea in niste intreprinderi noi de vinificatie. Mai sunt si parti bune in deschiderea asta catre Vest, numai ca pe noi ne-au cam luat de fraieri. In fine, de comentat.
Ca idee, sa stii ca eu sunt fan al vinurilor de Odobesti. :))
Ceea ce ma nelinisteste , Dan , este faptul ca oamenii nu gasesc deloc drumul catre asociere . In asociatii ar fi mult mai puternici si ar putea dicta ei pretul marfii lor . S-ar putea uni in sindicate si lucrurile s-ar schimba . Dar nu au incredere nici vecinii intre ei in Vrancea. Vrajba a fost intretinuta de politica de intrigi de la cel mai inalt nivel . Sa ne vedem la un pahar de vin de Odobesti , atunci ! :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu