joi, 18 iunie 2015

În ultimul sfert ...vineri, 14 iunie 2013

În ultimul sfert....


     
    Viaţa curge. Astăzi nu are gustul de ieri. Zilele sunt mai scurte şi îşi deapănă orele într-un ritm pe care nu-l mai înţelegi , oricât te-ai strădui. Eşti în ultimul sfert al vieţii, ştii asta bine şi cu toate astea primăverile sunt la fel ca în primul sfert. Sfertul ăsta relativ este numai o presupunere neîntemeiată pe nimic sigur. Şi asta nu e rău.E bine că nu putem şti când va fi ziua aceea. O zi ca toate zilele pentru Univers, dar o zi însemnată pentru tine. Nu te gândi la ea că ea este pe-aproape. Te iubeşte chiar dacă tu o ignori. Ai învăţat că totu-i trecător şi asta nu depinde de tine. Ceea ce depinde de tine este felul în care înveţi să te pregăteşti. În fiecare zi mai adaugi câte ceva la ceea ce-ai strâns până acum. Modelul meu este ca un ghem pe care tot adun iubire . Iubire pe care o prelucrez şi o dau mai departe în felul meu . Tu poţi avea modelul tău. Privind în urmă ai răgazul să aduni bunele şi relele luate şi date. Împăcat cu trecutul poţi privi liniştit viitorul. Implicat altădată în proiecte mari care au triumfat ori au eşuat îţi dai seama că totul în jur nu-i decât un joc. Ceea ce ieri era o valoare astăzi nu mai reprezintă nimic . Integralele, derivatele şi diferenţialele asupra cărora te-ai aplecat odinioară pentru a le înţege sensul, nu te ajută cu nimic în dimineţile în care vrei să faci un duş la prima oră. Curgerea laminară ori turbulentă de pe ţeava "caldă" a RADET-ului va rămâne rece timp de zece minute pentru ca gradientul termic să se modifice astfel încât să de bucuri de contactul benefic al apei calde. În economia de piaţă pentru a consuma 50 litri de apă caldă pentru un duş, te obligă furnizorul la un consum (citeşte "risipă") de 200 litri de apă rece. Dacă societatea este una de consum, să consumăm deci cu spor ! Mirosind ca o floricică nu ai decât să cobori în stradă ca să constaţi ce progrese face naţiunea. Cu voinţa ori fără de voinţa ta , mai mult fără de voinţa ta, poţi vedea cum banii tăi sunt aruncaţi pe nimicuri. La mine în cartier campania bordurilor este în toi. Se scot unele pentru a fi înlocuite de altele. Se fac alveole îngrădite cu panouri de sârmă în care se montează bănci ...multe bănci şi multe coşuri de gunoi. Locurile de parcare ale vechiului Negoiţă sunt acum plantate cu căte doi arţari ori platani ai noului Negoiţă. Este o efervescenţă constructivă ce mă bucură şi-mi dă senzaţia că suntem pe drumul cel mai bun. N-avem autostrăzi, profesorii şi medicii sunt prost plătiţi şi pleacă pe capete să-şi caute de lucru prin Occident, avem copii abandonaţi cu duiumul, dar aruncăm banii pe prostioare. Pe tine te-a întrebat cineva dacă eşti de acord cu risipa asta ?
   
Radu

4 comentarii:

Excelent articol, Radule. Nu prea mă trage ața să spun nimic în plus. Poate doar atât: vine o vreme când importantă e capacitatea de a primi și da iubire.
Aşa este John!
Nimic nu-i mai important decât dragostea.A primi şi a da . A da ! Poate mai mult decât a primi !
Faină chestie... :)))
De la ce-ai pornit şi la ce-ai ajuns!!! :)))
Rory , oricât aş vrea să mă disociez de ei , nu pot !
Aş vrea să-i iubesc ! Dar ei nu mă iubesc pe mine ! Şi atunci ...nu pot să nu-i bag în seamă.Îi iubesc cum mă iubesc şi ei pe mine ! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu