joi, 18 iunie 2015

Nu aveti o bujie ?marți, 21 mai 2013

Nu aveţi o bujie ?

      

       Sunt un optimist ! Categoric !   Şi dacă nu sunt, vreau să fiu cu orice preţ ! Uite ...am motive de mândrie şi de mare bucurie ! Ionuţ Buidişteanu, un tânăr de numai 19 ani , oltean sadea şi tobă de carte a câştigat marele premiu la un concurs de inginerie din America, unde a făcut să prindă viaţă ideea unui mijloc de transport pentru nevăzători. În marea lui generozitate s-a gândit cum să-i ajute pe cei loviţi de soartă şi să le dea un motiv pentru care viaţa ar trebui trăită chiar şi cu un asemenea handicap major. Acest flăcău minunat a inventat un lucru şi probabil că imediat el va fi fabricat ...dar nu la noi ci acolo unde birocraţia este de mii de ori mai miculucă. 
     Am aflat că în Germania , pentru a-ţi cumpăra o maşină, să zicem , depui actele la un ghişeu al instituţiei autorizate cu astfel de transferări de proprietate şi peste două ore , la un alt ghişeu te prezinţi ca să-ţi ridici documentele şi numerele de înmatriculare , achiţi ce ai de achitat pentru acest serviciu şi ...tuleo nene că ...timpul înseamnă bani ! 
    La noi ? Dacă nu aţi trecut printr-o astfel de experienţă... nici nu vă doresc să treceţi. Birocraţia ? Oooooo...birocraţia a căpătat nişte cote de neimaginat . 
    - Mergi cu maşina la Registrul Auto ca să-i faci o revizie şi o identificare .
    - Faci o cerere la ANAF ca să plăteşti taxa de timbru şi te planifică peste câteva zile .
    - Cu chitanţa de ANAF şi cu cartea maşinii , bucuros nevoie mare ...depui documentele la poliţie , dar nu înainte de a plăti şi poliţa de asigurare de răspundere civilă. 
    - Dacă ai tot ce-ţi trebuie şi depui documentele necesare la poliţie , vei spune că gata ...în câteva ore poţi să pleci cu iubita într-o primă călătorie de plăcere . Ei bine ...nu ! Afli că trebuie să vii peste trei-patru zile ...că trebuie să se verifice dacă nu cumva vrei să tragi statul în piept şi ai adus nişte chitanţe false , ocolind taxa de timbru. 
    Deci care-i diferenţa între noi şi nemţi ?  Aici ...numai de vreo două săptămâni. Dar ...dacă luăm toate aspectele vieţii şi toate domeniile de activitate ...oare la câţi ani ajungem ? Şi ...când te gândeşti că am dat , fiecare dintre noi , o grămadă de bani pe un sistem informatic performant, care să ne ajute să nu mai tocăm timpul aiurea ! 
                                                        AIUREA !  
  De multe ori mă întreb : noi românii , om avea toate ţiglele pe casă ? Ne lipseşte vreo doagă ? Ori poate vreo bujie ? Ionuţ Budişteanu ne demonstrează că avem toate premizele să-i întrecem şi pe nemţi. Dar "Sistemul " ...el o fi vrând ? 

   
Radu

4 comentarii:

Sistemul e o eroare şi o bătaie de joc, iar noi, biete rotiţe împiedicate în el.
Stimată VDD , sistemul este o unealtă în mâna celor puternici ajunşi fraudulos la acea putere la care ei au visat nu pentru a fi utili celor care i-au ales ci lor înşişi. Lor-le-li ! Fie-le-ar ruşine să le fie ! Noi ? Nişte biete insecte paralizate în pânza de păianjen ţesută meticulos de acest sistem aproape perfect. Aproape...Cu un efort de voinţă a noastră toată corupţia ar pieri pe loc . Sistemul este de o vulnerabilitate imensă . Cu un biet bobârnac ar cădea până la ultima lui piesă .
Am scris pagini intregi despre cele necesare inregistrarii unei masini. Lumea se comporta normal, ne-au dresat sa credem ca asa trebuie, sa-ti iei liber de la munca 3-4 zile sa rezolvi un act. In Irlanda nu te misti de acasa, faci cerere prin posta si tott prin posta primesti actele pe numele tau.
Eh ...acolo este o altă lume , o altă civilizaţie , Raul ! Aici birocraţia a atins cote incredibile !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu